13 Ιούλ Παρουσίαση βιβλίων «Ο Κώδικας του Διαδικτύου» και «Τα κλειδιά του Διαδικτύου» του κ. Μανώλη Σφακιανάκη.
10.06.2016:
Στο ιστορικό καφέ «Κήπος» στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 η δεύτερη επίσημη παρουσίαση -στην Ελλάδα- των βιβλίων «Ο Κώδικας του Διαδικτύου» και «Τα κλειδιά του Διαδικτύου» του κ. Μανώλη Σφακιανάκη.
Τις μοναδικές εμπειρίες στην έρευνα των διαδικτυακών εγκλημάτων, μέσα από την πορεία του στην Ελληνική Αστυνομία από το 1995 μέχρι και σήμερα, καθώς και το μέλλον των νέων τεχνολογιών, μοιράστηκε ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης στην παρουσίαση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό καφέ «Κήπος», με αφορμή την κυκλοφορία των βιβλίων «Ο κώδικας του Διαδικτύου» του Εμμανουήλ Σφακιανάκη και τα «Τα κλειδιά του Διαδικτύου» των Εμμανουήλ Σφακιανάκη και Ιωάννη Μακρυπούλια.
Ο συγγραφέας, Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας και Αναπληρωτής Προϊσταμένου Επιτελείου & Επόπτη Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πειραιά στη Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, παρακίνησε όλες και όλους τους παρευρισκόμενους να είναι ενεργά μέλη του διαδικτύου χωρίς να το δαιμονοποιούν, φροντίζοντας να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις παγίδες που «κρύβονται» μέσα σε αυτό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η οποία διοργανώθηκε από τον Εκδοτικό Οίκο All About Internet και το Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, ο κ. Σφακιανάκης ανακοίνωσε επίσης, την πρόθεση ίδρυσης Ινστιτούτου Έρευνας & Ασφάλειας Κυβερνο- εγκλημάτων το οποίο θα δραστηριοποιείται σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Σύντομο χαιρετισμό- καλωσόρισμα απηύθυνε στην έναρξη της εκδήλωσης, ο κύριος Βασίλης Σταθάκης, ως οικοδεσπότης του Ιστορικού Καφέ «Κήπος» αλλά και με την ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, επισημαίνοντας «πόσο σημαντικό γεγονός αποτελεί η φιλοξενία μιας εκδήλωσης, με ένα τόσο σύγχρονο και επίκαιρο θέμα, σε ένα περιβάλλον πού μέσα από την μεγάλη του διαδρομή στην Ιστορία, συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, το χθες με το σήμερα και το αύριο των τόπων και των ανθρώπων».
Η δημοσιογράφος του MEGA TV κα Ελένη Λαζάρου συντόνισε την παρουσίαση – συζήτηση, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, κος Ιωάννης Δασκαλάκης. Η κα Λαζάρου σχολίασε «Η δουλειά μου σχετίζεται άμεσα με το διαδίκτυο, θα μπορούσα να πω ότι είμαι εθισμένη σε αυτό. Οι συνάδελφοί μου με θεωρούν «ειδική» στους υπολογιστές – μάλιστα με αποκαλούν χαϊδευτικά «χάκερ». Διαβάζοντας τα βιβλία του κου Σφακιανάκη συνειδητοποίησα πως τελικά αυτά που γνωρίζω είναι πολύ λίγα. Τα βιβλία είναι εξαιρετικά χρήσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως λεξικό του Διαδικτύου που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι.»
Ο κ. Γιάννης Δασκαλάκης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, ανέφερε σχετικά πως «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με μεγάλη ευχαρίστηση δέχθηκε να είναι συνδιοργανωτής στην παρουσίαση των βιβλίων του κ. Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος έχει κάνει μια εργασία πρωτοπόρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εργασία του αποτελεί οδηγό για οποιονδήποτε θέλει πληροφόρηση γύρω από το διαδίκτυο και αυτή την εργασία θέλουμε να προβάλουμε στον τόπο μας. Είμαστε περήφανοι που ο κ. Σφακιανάκης είναι συντοπίτης μας.»
Επίσης, στη συζήτηση συμμετείχε σχολιάζοντας και η δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη στα Χανιά, κα Μαρία Μυστακίδου. Η δημοσιογράφος ανέφερε σχετικά ότι «Με την έκδοση ο “Κώδικας του Διαδικτύου” ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης προχωρά τώρα πολλά βήματα παραπέρα και σας ενημερώνει για τους κινδύνους του ίντερνετ. Για όλες τις σκοτεινές πλευρές, τις κολάσιμες συμπεριφορές, τις παραβιάσεις που μπορεί να επιχειρήσει κάποιος να κάνει σε λογαριασμούς σας, σε ιστοσελίδες σας και άλλα. Σας δείχνει δηλαδή, το άλλο πρόσωπο: τον Mr. Ηyde του ίντερνετ -διότι γνωρίζοντάς τον- μπορείτε να μάθετε και πως να τον αποφεύγετε».
Την εκδήλωση – παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους, σημαίνοντα πρόσωπα από τον πνευματικό, πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης, καθώς και η ηγεσία και ανώτατα στελέχη των Αστυνομικών, Λιμενικών και Ενόπλων Δυνάμεων του νησιού.
Το Ξενοδοχείο ΚΥΔΩΝ- The Heart City Hotel, υποστήριξε την εκδήλωση ως Χορηγός Φιλοξενίας, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από το Συγκρότημα του κ. Γιώργου Βογιατζή.
………………………………………………………………………………………
Λίγα λόγια για τα βιβλία:
Το βιβλίο «Ο Κώδικας του Διαδικτύου» παρουσιάζει όσο πιο απλά γίνεται τις μοναδικές εμπειρίες του κ. Εμμανουήλ Σφακιανάκη στην έρευνα των διαδικτυακών εγκλημάτων αλλά και των νέων τεχνολογιών, μέσα από την πορεία του στην Ελληνική Αστυνομία όλα αυτά τα χρόνια, από το 1995 μέχρι και σήμερα (2016) και τη διερεύνηση 10.000 και πλέον σοβαρών υποθέσεων. Διαβάζοντας τον διαδικτυακό κώδικα, αρχικά, κάποιος κατανοεί τις βασικές έννοιες του διαδικτύου μέσα από τους βασικούς κανόνες που το ορίζουν, όπως: «Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο (cyber crime)”, “ποιος είναι ο hacker και ποιος ο cracker, ποιοι οι δρόμοι που τους χωρίζουν αλλά και ποιοι τους ενώνουν».
Επίσης στο βιβλίο παρουσιάζονται όλες οι νέες τεχνολογίες που έχουν ήδη έρθει, αυτές που έρχονται, όπως και για το τι μέλλει γενέσθαι στο νέο αιώνα. Στη συνέχεια μέσα από πραγματικά περιστατικά και πάντα σε συνδυασμό με την ποινική νομοθεσία, περιγράφεται η μετάλλαξη των παραδοσιακών εγκλημάτων σε ηλεκτρονικά.
Το βιβλίο “Τα Κλειδιά του Διαδικτύου” απευθύνεται στον απλό χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος επιθυμεί να επεκτείνει τις γνώσεις του σχετικά με την καθημερινή χρήση του, κατανοώντας βασικές έννοιες και τον τρόπο που λειτουργούν τα αντικείμενα του διαδικτύου, με τα οποία έρχεται σε επαφή κατά τη διάρκεια της πλοήγησής του.
Επιπλέον αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το διαδίκτυο, είτε επιστημονικά, είτε εκπαιδευτικά, όπως επίσης και σε όλους τους εμπλεκόμενους στη δικαστική διαδικασία, όπως δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους αλλά και αστυνομικούς, ανακριτικούς υπαλλήλους κατά τη διενέργεια έρευνας και προανακριτικής διαδικασίας.
Στο βασικό κορμό του βιβλίου καταγράφονται οι διαδικτυακές ορολογίες με αλφαβητική ταξινόμηση, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να τις αναζητήσει εύκολα και γρήγορα. Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου περιλαμβάνει 6 πολύ χρήσιμες ενότητες, ως συμπλήρωση της ορολογίας, οι οποίες περιγράφουν με απλά βήματα τις βασικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο.